Ontstaansgeschiedenis

schets
Initiatiefnemer van de bouw van de Muur tegen Geweld is Dirk Guichelaar, een boer en baas van een loonbedrijf in De Krim (Hardenberg). Hij bouwt op zijn eigen erf en op eigen kosten een klaagmuur – getroffen door de ellende van geweld in zijn regio en in Nederland. Zijn initiatief mondt uit in de oprichting van de Stichting Muur tegen Geweld op 31 december 2001. De bouw van de muur heeft vervolgens heel wat voeten in de aarde, niet in de laatste plaats in verband met de financiering.

Uit een selectie van ontwerpen wordt in 2008 de krullerige muur van de kunstenares Irene Droogleever Fortuyn gekozen. Het monument heeft de vorm van een spel van muren en wil daarmee een barrière tegen geweld verbeelden, maar tegelijkertijd geborgenheid aan de nabestaanden bieden. De krullen bieden een stille en veilige plek, een plek om te mijmeren en om verdriet te delen. Het monument heeft de naam “het onbevattelijke”.

De Muur tegen Geweld is op 24 september 2011 officieel in gebruik gesteld, op de landelijke Dag Herdenken Geweldslachtoffers, in aanwezigheid van Koningin Beatrix, Staatssecretaris Fred Teeven en vele nabestaanden.