Muur tegen Geweld wordt overgedragen aan nieuwe stichting

De Stichting Muur tegen Geweld heeft besloten het beheer van het monument ‘Het Onbevattelijke’ in De Wolden over te dragen aan een nieuwe landelijke beheerstichting. De bestuursleden van de stichting, onder voorzitterschap van Dirk Guichelaar, hebben zich jaren met hart en ziel ingezet om het monument te realiseren. Nu het monument staat, dragen zij de verantwoordelijkheid over aan een onafhankelijke stichting. Daarmee wordt de continuïteit van het monument gegarandeerd. Het streven is om de nieuwe stichting op te richten op 1 mei aanstaande.

Voorzitter Dirk Guichelaar kampt al enige tijd met gezondheidsproblemen. Na jarenlange inzet voor de realisatie van een landelijk monument voor slachtoffers van zinloos geweld is het moment daar om afstand te doen en de focus op gezondheid, gezin en familie te hebben. “Het monument staat, daar ben ik bijzonder trots op. Met veel plezier en toewijding heb ik me hiervoor ingezet. Nu het monument af is, moet nagedacht worden over de toekomst van het monument. Het is goed dat dit door een nieuw en fris bestuur gedaan wordt.” aldus Guichelaar.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft de afgelopen periode geholpen bij het vinden van een structurele oplossing voor de continuïteit van het monument. Hiervoor is overleg geweest met de stichting Muur tegen Geweld, de gemeente De Wolden en de kunstenaar Irene Fortuin. “Het monument biedt nabestaanden een passende herdenkingsplaats,” aldus een woordvoerder van het ministerie.

De nieuwe stichting gaat zorgdragen voor het beheer van het landelijk monument. Eén van de eerste taken van het bestuur is om in overleg met nabestaanden en de kunstenaar de vorm te bepalen waarop namen van slachtoffers van geweld op, aan of bij het monument worden geplaatst. Het nieuwe bestuur wordt gevormd door ervaren bestuurders, zowel uit Drenthe als uit de rest van Nederland.

Burgemeester Roger de Groot van de gemeente De Wolden geeft aan:“Na de oprichting en de onthulling van ‘Het Onbevattelijke’ komt het monument in een andere fase. We zijn de huidige stichting en bestuursleden dankbaar voor hun jarenlange intensieve inzet voor het monument. Een nieuwe landelijke stichting moet zorgdragen voor het monument en de positie van het monument als landelijk symbool tegen geweld.”

Geef een reactie

Your email address will not be published.

*